Inhoud
Yes, je hebt eindelijk jouw droomauto gekocht! Het is logisch dat je hier gelijk in wil rondrijden, maar allereerst moet je nog een aantal zaken regelen. Zo moet je een goede verzekering afsluiten en moet jij het voertuig overschrijven op jouw naam. Hieronder zetten wij op een rij waar je op moet letten als je net een voertuig hebt gekocht.
1 Voertuig overschrijven
Om eigenaar te worden van jouw auto, scooter of motor moet je het voertuig overschrijven op jouw naam. Je hebt als het goed is van de verkoper de tenaamstellingscode gekregen. Deze code bevat de meldcode die je goed moet bewaren; dit heb je onder andere nodig voor het afsluiten van een auto- of brommerverzekering. Je kunt de beste brommerverzekering al eenvoudig online afsluiten, anders mag je niet rijden in het voertuig. Nadat het voertuig op jouw naam staat, ontvang je een bewijs van overschrijving. Vervolgens ontvang je van de RDW een kentekenkaart die je goed moet bewaren, evenals het tenaamstellingsverslag.
2 Verzekering
Voor elk voertuig is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Wellicht heb je van tevoren al gekeken hoeveel deze verzekering zal gaan kosten. Als je al in het bezit bent van een auto, kun je eenvoudig overstappen van autoverzekering. Je kunt voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kijken naar de dekkingen. Als je een hele dure auto hebt gekocht, is het aan te raden om te kiezen voor WA volledig casco. Deze zal alle schade dekken die jij of een ander aan jouw auto aanricht. Voor een tweedehandsauto is het niet per se nodig om WA volledig casco te kiezen.
3 Wegenbelasting
Als je een nieuwe auto hebt gekocht, betaal je wegenbelasting vanaf het moment dat je kentekenkaart op jouw deurmat is gevallen. Als je een tweedehandsauto hebt gekocht, betaal je dit vanaf het moment dat je de auto hebt gekocht. Meestal betaal je per drie maanden wegenbelasting, maar je kunt er ook voor kiezen om maandelijks wegenbelasting betalen. Als je een motor hebt gekocht, geldt hiervoor hetzelfde. Je hoeft geen wegenbelasting te betalen voor een brommer.
4 APK-check
Meestal heeft jouw auto een APK-beurt gehad wanneer je hem hebt opgehaald, maar dat is niet altijd het geval. Check dus van tevoren of de APK nog geldig is voor jouw auto. Als dat niet zo is, bestaat het risico dat eventuele schade niet wordt vergoed aan jouw auto. Plan dus die APK-beurt en nadat jouw auto is goedgekeurd, ben je klaar om de weg op te gaan. Voor motorfietsen geldt geen APK.